Jak zostać dietetykiem
Moda na zdrowy styl życia jest obecna od jakiegoś czasu. Coraz więcej osób dba o swoją dietę, starając się aby była on pełnowartościowa i zbilansowana, ale z drugiej strony mamy coraz więcej osób z nadwagą, także dzieci. Zawód dietetyka wydaje się być bardzo przyszłościowy i potrzebny. Jak więc nim zostać?
Dietetyk – jaka szkoła będzie najlepsza?
Wszystko zależy od tego, co tak na prawdę chcemy robić oraz gdzie pracować – prowadzić własną działalność, zatrudnić się w podmiotach leczniczych nie będących przedsiębiorcami czy może u prywatnego przedsiębiorcy? Nie wszędzie są takie same wymagania co do sposobu zdobytego wykształcenia. A uzyskanie dyplomu dietetyka umożliwiają różne studia i szkolenia, także w postaci kursów online. Możliwe jest również ukończenie technikum czy studium policealnego z zakresu dietetyki.
Wykształcenie wyższe z zakresu dietetyki – wymagane przez Polskie Towarzystwo Dietetyki
Nie ulega wątpliwości, że zdobycie wykształcenia na studiach będzie najlepiej przygotowywało do zawodu niezależnie od tego, gdzie zechcemy pracować w przyszłości. Na studiach poszerza się wiedzę z zakresu fizjologii, medycyny i chemii. Z uwagi na interdyscyplinarność zawodu nie są to łatwe studia, ale w pełni przygotowujące do pracy dietetyka. Można je podjąć na studiach licencjackich (I stopień) oraz magisterskich (II stopień) w trybie stacjonarnym i zaocznym.
Ponadto Polskie Towarzystwo Dietetyki podkreśla, że jedynie studia spełniają kryteria minimalnej liczby godzin kształcenia zawodowego i kończą się stosownym egzaminem potwierdzającym klasyfikacje zawodowe. W związku z czym jedynie ukończenie dietetyki na kierunkach prowadzonych przez uczelnie wyższych pozwala zdobyć rzetelną wiedzę i umiejętności z zakresu dietetyki.
Zgodnie z Rozporządzeniem Ministra Zdrowia stanowisko dietetyka w w podmiotach leczniczych niebędących przedsiębiorcami może obecnie objąć osoba, która:
- skończyła studia na kierunku dietetyka i uzyskała tytuł licencjata lub magistra;
- rozpoczęła przed 2007 rokiem inne studia wyższe ze specjalnością z dietetyki w określonym wymiarze godzin uzyskując tytuł magistra;
- rozpoczęła przed 2007 rokiem studia na kierunku technologia żywności i żywienie człowieka (specjalność żywienie
człowieka) uzyskując tytuł magistra lub magistra inżyniera; - ukończyła odpowiednią szkołę policealną i uzyskała tytuł / dyplom zawodowego dietetyka (przed 2014 r.).
Oznacz to, że zamierzając podjąć pracę w podmiotach leczniczych niebędących przedsiębiorcami – np. szpitale lub inne publiczne placówki żywienia zbiorowego, bez wykształcenia wyższego nie będzie to możliwe.
Własna działalność czy zatrudnienie u prywatnego przedsiębiorcy
Wybierając te opcje zatrudnienia nie musimy mieć ukończonych studiów wyższych. Oczywiście są one wskazane i polecane, ale nie oznaczają jedynej drogi uzyskania możliwości tytułu zawodowego i pracy jako dietetyk.
Możliwości zatrudnienia w zawodzie dietetyka jest wiele, i ciągle rośnie zapotrzebowanie na tego typu usługi. Oto kilka przykładów:
- trener szkoleniowy (osób indywidualnych lub przedsiębiorców);
- dietetyk sportowy;
- specjalista w firmie cateringowej,
- specjalista w placówkach fitness;
- własna poradnia dietetyczna.